середу, 5 січня 2011 р.

Цей день в історії Бердичева

5 січня 1974 року, в 30-ту річницю звільнення Бердичева від німецьких загарбників, на честь воїнів-визволителів на бетонному п'єдесталі по вулиці Молодогвардійській навпроти машинобудівного технікуму встановлено танк Т-34, який зі своїм екіпажем у складі гвардійської 44-ї танкової бригади 18 армії брав участь у визвольних боях за місто 3-5 січня 1944 року. Розміри постаменту були 4,9 х 7,0 х 2,1 м. Автори пам’ятника - працівники відділу міської архітектури, керівник О. Клекота, архітектор Л. Мищицький. Танк Т-34 серійний, випуск періоду Великої Вітчизняної війни з 85-мм пушкою. На його башні вибито серійний номер 562 (нині – 011) та гвардійський знак. На постаменті була укріплена меморіальна дошка з чорного граніту розміром 0,6 на 0,5 м з написом: "Советским воинам-освободителям гор. Бердичева. 1944-1974".
Сам танк після війни використовувався у військових навчальних частинах. Подробиці участі танка в боях не вдалося з'ясувати. Свого часу він поступив на ремонт до танкового заводу в Новогуйвинську (Житомирська область), а потім переданий у Бердичів.
Згодом танк Т-34 було перенесено на Привокзальну площу. Перед танком встановлено гранітну плиту з переліком всіх військових частин, які звільняли місто від німецьких окупантів у 1944 році.
У Бердичеві мешкав ветеран-танкіст, який проходив військову службу на цьому танку. Це Борис Якович Болтак, який народився у селі Гальчин Бердичівського району. Бойове хрещення він отримав у 1942 році в боях під Сталінградом. Механік-водій пройшов шлях від Волги до Праги. За цей період згоріло 7 танків, загинуло 30 чоловік екіпажу. Був тричі поранений, двічі контужений. Борис Якович має 5 бойових нагород, серед яких і солдатський орден Слави. Вийшов у відставку у званні прапорщика. Помер у січні 2007 року.
Танк Бориса Болтака, який у числі перших увірвався у Мінськ (Білорусія), після бою передали для встановлення на п’єдестал. Стоїть донині на одній з площ Мінська біля Будинку офіцерів. Борис Болтак – Почесний громадянин міста Мінськ. На танку, що встановлений у Бердичеві, Борис Болтак після війни навчав молодих танкістів військової справи.
Перипетії встановлення пам’ятного знаку в Бердичеві стали основою оповідання Віктора Коржука "Ответственное задание".





Немає коментарів:

Дописати коментар


загрузка...