неділю, 6 лютого 2011 р.

АНРВУ: 2010 року найбільшого тиску влади зазнали видання з Житомира, Феодосії, Одеси та Черкас ГРАФІКИ

У квітні-грудні 2010 року про тиск під час здійснення своєї діяльності найчастіше заявляв видавець з Житомира. Також багато ствердних відповідей на питання «Чи відчуваєте ви тиск під час здійснення своєї діяльності як медіа?» давали представники Феодосії, Одеси та Черкас.
Такий підсумок року підбила Асоціація незалежних регіональних видавців України (АНРВУ) в рамках проекту моніторингу тиску на медіабізнес в регіонах, що проводиться за підтримки проекту «У-Медіа».
«Майже половина всіх опитуваних регіональних видавництв відчувала тиск під час роботи протягом минулого року. Відносне затишшя у літній період більш за все пояснюється відпусками, тому видавництвам в цілому та їх журналістам дихалося вільніше у липні-серпні», - зазначається у повідомленні асоціації.
«В Житомирі основний тиск на роботу редакції газети "20 хвилин" йде від силовиків - міліції та прокуратури. І хоча заборонити якісь публікації вони не в силах (хоча "натяки" були), правоохоронці йдуть іншим шляхом - обмежують доступ журналістів до інформації, чинять перепони на місці подій, перекручують інформацію. Серед свіжих прикладів - інцидент, що стався три місяці тому. Співробітники житомирського відділу по боротьбі з наркотиками влаштували незаконний обшук в квартирі білоруського опозиціонера Ігора Коктиша. Після дзвінка в редакцію дружини Ігоря на місце подій виїхали двоє журналісток редакції. Проте працівники міліції мало того що відмовились пояснити, що відбувається, але й застосували проти журналістів силу, відібрали редакційний фотоапарат. Зараз прокуратура Житомирської області по цьому факту порушила кримінальну справу. Щодо місцевої влади, то від них якогось тиску на роботу редакції не відбувається. І хоча критичні публікації з'являються регулярно, проте чиновники лише розводять руками. Мовляв, а що ж поробиш - ця ж газета незалежна», - наводить АНРВУ коментар Вадима Павлюка, головного редактора газети «20 хвилин» з Житомира. Протягом минулого року журналісти опитуваного житомирського видання відчували тиск під час підготовки матеріалів протягом 8 місяців з 9.
Виконавчий директор АНРВУ Оксана Бровко зазначає, що протягом 7 місяців з 9-ти видавці з Одеси, Феодосії, Черкас не могли нормально вести бізнес, оскільки місцева влада або представники правоохоронних органів тим чи іншим чином намагалася ускладнювати їх роботу. Вона закликає інші регіональні видавництва повідомляти про намагання втрутитися в їх бізнес та професійну діяльність як медіа.
АНРВУ об'єднує понад 20 регіональних видавничих компаній, що видають близько 100 найменувань видань. Асоціація є членом Всесвітньої Газетної Асоціації (WAN-IFRA) та співпрацює з Всесвітнім Форумом Редакторів (WEF).

Немає коментарів:

Дописати коментар


загрузка...