середу, 23 березня 2011 р.

Житомирська область пропагує радянський символізм

20-ий рік української незалежності, ІІ-ге тисячоліття від Різдва Христового, область за 100 км. від столиці, а слуги народу ностальгують за тоталітарним режимом, який засуджує світ.
Можна спрогнозувати, що туристичні екскурсії для іноземців в Чорнобиль за місяць відійдуть на другий план. А все тому, що законнообрана влада регіону вирішила розвиватися вперед в минуле.
Житомирська обласна рада прийняла рішення вивішувати 9 травня в День Перемоги червоні радянські прапори на адміністративних будівлях в області. Про це йдеться у рішенні сесії облради, що було прийнято 17 березня більшістю голосів.
Згідно з документом, у День Перемоги 9 травня "в обласному центрі, містах і населених пунктах регіону проведуть святкові заходи з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни, а поряд з Державним прапором України вивішуватимуть червоний прапор Перемоги".
Мер Бердичева пішов ще далі, зазначаючи, що “в нас дуже гарно проходять святкування 9 травня. Місто Бердичів може бути прикладом, як це потрібно робити, для багатьох інших міст”.
Поетика символізму завжди вирізнялася великою увагою до, формальних пошуків, ускладнених образів й асоціацій, нахилом до таємничості, а то й містичності, що виявлялася особливо у використанні натяків і недомовок та підкреслення особливого значення тощо.
Очевидно, на які ностальгічні думки наштовхують пересічного громадянина подібні дії.
Екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк на шпальтах “Української правди” у статті “Червоні прапори як символи "руського міра" так підсумовує причини такої діяльності:
«Вивішування червоних прапорів і зміщування акцентів, реалізоване владою, має декілька цілей: по-перше, для популяризації себе за рахунок людей, які загинули в тій страшній війні; по-друге, внести розбрат між українськими громадянами, повертаючи "у пакеті" з радянською символікою також сталінсько-брежнєвські порядки.
І остання мета — репресувати національно-визвольні ідеї як "фашистські", оскільки вони небезпечні для влади Януковича. Сталінізм закликає до підкорення людини державі, національно-визвольні ідеї - це ідеї свободи людини і демократії.
Втім, я вірю, що символьні провокації влади — це останнє "щеплення" українців вакциною помираючих імперських бацил. А червоні прапори залишаться у минулому, як пам'ять про злочини сталінізму та символ окупаційної комуністичної влади в Україні».
У Бердичеві “під дату” на сесії міської ради з пропозиції мера пропонується доручити заступнику міському голові Івану Демусю “розпочати роботу по створенню музею історії єврейської громади Бердичева та меморіалу невинно знищених бердичівлян в період війни”.
Оперативно на дії влади відреагувала Житомирська обласна організація ВО "Свобода", яка заявила, що звернеться до правоохоронних органів та суду з вимогою не допустити виконання червонопрапорного рішення Житомирської облради.
Для довідки:
Цікавою виявилася статистика обласної популярності запиту слова "9 мая" в пошукачі Yandex. Житомирщина виглядає більш ніж показово.
Вікіпедія трактує цей термін так:
Велика Вітчизняна війна — термін, яким радянська історіографія та низка істориків країн колишнього СРСР окреслюють радянсько-німецький збройний конфлікт 1941—1945 років у рамках Другої світової війни. Виник за зразком російської «Вітчизняної війни» з французами 1812 року. Приставка «Велика» додана для підкреслення значущості радянсько-німецького конфлікту для СРСР, масштабів та наслідків цього конфлікту для Європи. Конфлікт, представлений як Велика Вітчизняна, став наріжним націотворчим міфом СРСР, що служив основою формування радянської ідентичності, а в перспективі й радянського народу.
Україна втратила від 8 мільйонів громадян. 2,3 млн. українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково були зруйновані понад 700 міст і 28 тис. сіл, унаслідок чого безпритульними залишилися близько 10 млн. чоловік.

Олексій Побережний
"АРТ+"

3 коментарі:

  1. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Слава Україні! Геть комуняк і всіх хто не визнає себе українцем!

    ВідповістиВидалити
  3. Коментар від Анонім сказав... 24 березня 2011 р. 01:56 було видалено, оскільки він містив нецензурні слова.
    Дякуюємо за розуміння і надалі просимо вживати загальноприйняті норми написання коментаря)))

    ВідповістиВидалити


загрузка...