середу, 13 липня 2011 р.

Увага! На Житомирщині знову "працюють" шахраї

Будьте обережні: шахраї вдосконалюють свою майстерність і для цього навіть освоюють іноземні мови
Щоб бути більш переконливими у своїх витівках, шахраї взялися за вивчення мов. Принаймі у Малинському районі Житомирщини трьом невідомим, що влучно імітували іноземців, розмовляючи між собою німецькою, вдалося змусити повірити їм літнє подружжя та «позичити» 10 тисяч гривень.
74-річна пенсіонерка разом з чоловіком поверталися додому, у Малин, з дачі. Жінка майже підійшла до зупинки маршрутного транспорту, коли поряд з нею зупинилося авто. Забігаючи наперед, слід сказати, що, на жаль, ні на його марку, ні, тим більше, на реєстраційні номери ніхто із учасників та очевидців події не звернув увагу. На ламаній російській мові розмову з бабусею розпочав водій машини, який поцікавився, де тут автостоянка або ж ремонтна майстерня. У салоні авто у цей час знаходилися ще жінка та юнак. На несподіване запитання незнайомця відповів чоловік пенсіонерки, який трохи був відстав по дорозі від дружини, а тепер саме нагодився і взявся детально роз’яснювати, куди краще їхати. У цей час між собою водій та пасажири розмовляли німецькою, саме ця обставина і змусила подружжя малинчан повірити у те, що перед ними іноземці. 77-літній дідусь на своєму віку побачив чимало, встиг і чужих мов повчити, у подальшому він і сам продовжив розмову, як запевняє працівників міліції, на німецькій.
Так, за словами пенсіонера, з’ясувалось, що у подорожніх зламалась машина і вони шукають місце, аби залишити її на певний час. Ніби ненароком незнайомці запропонували пенсіонерам підвезти їх до райцентру і так же ненавмисно, ніби шукаючи якісь документи, продемонстрували солідну паку валюти. Упродовж нетривалої мандрівки, близько 3 км, «добродії» настільки завоювали довіру літніх людей, що ті погодилися тимчасово залишити чужу машину у власному подвір’ї.
На запрошення гостинних господарів нові знайомі зайшли до будинку, щоб перепочити та помити руки. У цей час мобільний іноземного гостя несподівано задзвонив і далі перед подружжям розіграли справжній добре продуманий міні-спектакль. З голосної телефонної розмови стало зрозуміло, що чужинці подорожували не самі. Попереду їхала ще одна машина, в якій одному з їх друзів стало зле. Його терміново відвезли до лікарні, де збираються оперувати. А от для цього – увага! кульмінація! – треба гроші і, звичайно ж, не долари, які є у іноземців, а 10 тисяч гривень. Чи не навколішках благаючи допомогти, аферисти таки видурили у подружжя цю суму, обіцяючи за годину повернутись і віддавши як запоруку власної чесності засвічений раніше гаманець з солідним вмістом. Пенсіонери повірили і залишились чекати.
Слід відзначити, що дідусь у силу своєї колишньої професії достатньо обізнаний на іноземній валюті, тож згодом він впевнено переконував міліціонерів, що долари таки були і були справжніми. От тільки гаманець виявився іншим. За годину, коли подружжя зважилося поглянути на його вміст, всередині лежало 9 доларів США. Спантеличена жінка зателефонувала до приймального відділення лікарні і там підтвердили її найгірші передчуття – жодних іноземних громадян, та ще й у вкрай тяжкому стані, до них не поступало.
Як розповів начальник Малинського МВ УМВС України в Житомирській області Михайло Старовойт, до міліції подружжя звернулося уже коли було втрачено чимало часу, у таких випадках просто безцінного. До того ж, ні конкретної інформації щодо авто, на якому пересуваються шахраї, ні їх детальних прикмет потерпілі назвати не змогли. Тим не менше, на розшук ймовірних злочинців були зоорієнтовані всі наряди, що працювали по забезпеченню громадського порядку того недільного дня, у першу чергу, ВДАІ Малинського та сусідніх районів. За даним фактом було порушено кримінальну справу за ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. На жаль, першочергові заходи міліції результатів щодо затримання підозрюваних допоки не принесли.
Тому, шановні читачі, якщо ви були очевидцями описаних подій або щось подібне уже траплялося у вашому житті, чи з вашими знайомими і ви можете допомогти у встановленні осіб аферистів зателефонуйте, будь ласка, до міліції.

Алла Ващенко,
ВЗГ УМВС України
в Житомирській області


Немає коментарів:

Дописати коментар


загрузка...