пʼятницю, 8 липня 2011 р.

Житомирські свободівці відзначили річницю народження видатного земляка – поета і націоналіста Олега Ольжича. Невже у Бердичеві немає патріотів?

8 липня виповнюється 104 роки від народження славетного житомирянина Олега Ольжича (Кандиби). У зв'язку з цим житомирські свободівці вшанували Ольжича, поклавши квіти до меморіальної дошки на території Успенської церкви.
Напередодні Житомирська обласна організація Всеукраїнського об'єднання "Свобода" звернулася до влади із закликом дозволити відновити вкрадену анотаційну дошку на Ольжича і коштом "Свободи" встановити меморіальну дошку на Лермонтовській, в будинку, де перебували Похідні групи ОУН, зокрема, й Олег Ольжич.
У цьому будинку, як відомо, була розміщена редакція газети "Українське слово", яку організував Ольжич, а редактором був Іван Рогач.
Також ВО "Свобода" звернулася до місцевої влади із пропозицією встановити пам'ятник Ольжичеві навпроти обласної бібліотеки.
"Сьогодні нам, сучасникам, соромно перед світом, що не маємо жодної належної згадки про Ольжича в Житомирі. Вчений, поет, борець за волю України вшанований за кордоном, але не має достатнього визнання в Україні й на своїй малій батьківщині. Яку пам'ять залишимо нащадкам? Патріотами якої країни вони стануть? Повернути житомирянам власну, не "призначену", національну пам'ять, відновити історичну справедливість – наше основне завдання. Бо виростимо рабів духовних, а не українців. Не за це загинув поет. І ми повинні виконати його заповіти", – заявив заступник голови Житомирської міської організації ВО "Свобода" Юрій Градовський.
Довідка: Олег Ольжич виконував найвідповідальніші завдання Проводу Українських Націоналістів ОУН, особисто Є. Коновальця. 1937 року очолив культурно-освітню референтуру Проводу Українських Націоналістів. У 1938-39 роках брав активну участь у становленні державности Карпатської України та в збройній боротьбі проти угорських загарбників, через що потрапив до хортистської в'язниці. Протягом 1939-1941 очолював Революційний Трибунал ОУН, член Проводу Українських Націоналістів.
1941-1942рр. Ольжич (Кандиба) мешкав у Києві, налагоджував підпільну мережу ОУН в Україні, зокрема, в Житомирі. У жовтні 1941 р. О. Кандиба став одним із організаторів політично-громадського центру – Української Національної Ради у Києві, головою якої було обрано також житомирянина, вченого Миколу Величківського.
З початком гітлерівських репресій проти українських націоналістів О. Кандиба переїздить до Львова. У травні 1942 Почаївська конференція ОУН обрала Олега Кандибу заступником голови ПУН та головою Проводу на українських землях. У січні 1944 після арешту А. Мельника перебрав посаду Голови Проводу Українських Націоналістів ОУН. 25 травня 1944 р. у Львові Ольжича заарештувало гестапо. Його було ув'язнено у концентраційному таборі Заксенгавзен. Загинув під час чергового допиту в ніч з 9 на 10 червня 1944 року.

Прес-служба
Житомирської обласної організації ВО "Свобода"

Немає коментарів:

Дописати коментар


загрузка...